Sidder du i disse dage med en følelse af, at der var et nytårsforsæt, som har fortonet sig i horisonten? Så kan du glæde dig over, at du ikke er den eneste. På dette tidspunkt har ca 80% af dem, der havde fremsat et nytårsforsæt og håbet på, at nye vaner kunne integreres, opgivet eller bare lade det stille og roligt fortone sig.

Det er der egentlig ikke noget galt i, ting lykkes ikke altid for os, men problemet er, at med de brudte løfter til os selv følger ofte en selvkritik. Vi bliver hårde ved os selv, spørger “hvorfor kan ikke jeg holde det, jeg vil?” – “Har jeg ingen ryggrad?” – og “Andre kan?”. Jeg tror, vi alle kender følelsen.

Denne lille følelse af selvkritik og utilfredshed med os selv har det med at vokse og sprede sig til andre ting, vi gør, og en dag bliver det måske den måde, vi ser os selv på – og når vi er hårde ved os selv, er der også en tendens til, at vi bliver hårde ved andre.

Det betyder jo ikke, at vi skal stoppe med at lave forsæt eller arbejde med at ændre vaner, men måske skal vi gøre det på en anden måde, der er mere omsorgsfuld overfor os selv.

Få hjælp fra et familiemedlem eller en god ven. Undersøgelser viser, at når vi siger det højt og involverer andre, er der større chance for, at det lykkes. Start med små skridt, små tiltag, og så lad det vokse stille og roligt, så det bliver nemmere at overskue, og så bliver det små sejre istedet for store nederlag.

Måske er januar slet ikke det rigtige tidspunkt. Det er vinter, energien hos de fleste er lav, og hvis vi skal følge naturen, så er vinteren et tidspunkt, hvor vi skal trække os lidt tilbage, nære os selv, passe på den energi, vi har – det vil sige drage omsorg for os selv både i det vi gør, og den måde vi snakker og bedømmer os selv på.

❤️