Den flerdimensionelle sundhed.

Da jeg første gang, for en hel del år siden, tog til Indien til Ayurvediske behandlinger, mærkede jeg en ny følelse i kroppen. En ro og lethed på samme tid. Jeg vidste ikke meget om behandlingerne eller de Ayurvediske principper dengang, men gennem de årlige ture til Indien blev min nysgerrighed og viden styrket. Jeg mærkede, hvordan min krop og mit sind fandt en balance, og forstod at der var dele af min måde at leve på, der ikke var hensigtsmæssige for mig. Det gav en helt ny forståelse for at modsætning kan balancere, og at mere af det samme kan skabe ubalance. 

Sidenhen er det blevet til mange timers studier og læsning om Ayurveda, og det er i dag en integreret del af min måde at leve på og min undervisning.

Ayurveda betyder “livets videnskab” og er et 5000 år gammelt komplet system, som både rummer forebyggelse, behandling og helbredelse indenfor sygdomme og tilstande der potentielt kan føre til sygdomme. Det inddrager alle aspekter i livet og indeholder værktøjer og praksisser til at skabe sundhed i det daglige liv, så du trives fysisk, følelsesmæssigt, mentalt og åndeligt. 

Naturens “love”, rytmer og bevægelser, har en fundamental plads i Ayurveda og bruges i forebyggelse og helbredelse.

Vi er som mennesker en levende del af naturen. Vi påvirkes af naturen, af energierne omkring os og af naturens mønstre og bevægelser. Blæsevejr, regnvejr og høj sol påvirker os forskelligt. Når vi forstår, hvad der lige præcis påvirker os, kan vi bruge den forståelse til at passe bedre på os selv. 

Vi skal ikke alle leve på samme måde, det er kernen i Ayurveda. Der er ikke en “one size fits all”, men et individuelt syn på den enkelte, dog med grundtanken at der er nogle grundlæggende kvaliteter, vi alle har i mere eller mindre grad.

Alt i Ayurveda handler om balance, og den totale sundhed kommer af at lære at balancere de ubalancer, vi har. Det gør vi ved at blive bevidste om, hvordan alt påvirker os og lære om, hvordan vi kan tilpasse de daglige rytmer og rutiner, til de behov vi har, samt hvordan vi beroliger sindet og styrker kroppen gennem yoga og meditation. Fordøjelsen har en særlig rolle i at holde os sunde, og det er ikke kun vigtigt, hvad vi spiser, lige så vigtigt er det, hvordan vi spiser, samt at vi inddrager urter og krydderier til at stimulere fordøjelsesprocesserne.

Det er et holistisk syn på mennesket, dvs. at et sundt liv med velvære er flerdimensionelt, og kan ikke kun skabes ud fra at spise sundt eller motionere nok – alle livets faktorer skal i spil. Det er nok det, der har inspireret mig allermest.

I de tre første uger efter påske vil elementer fra Ayurveda blive inddraget på alle holdene.