Kære Alle

Det er februar, og det betyder den sidste måned i vinteren. Vi har lagt den mørkeste tid bag os. Foråret er lige om hjørnet, selvom det kan være svært at få øje på lige nu.

Vinterens energi er præget af grounding. Alt trækker sig sammen, trækker energien mod jorden for at samle kræfter til at kunne spire og skabe nyt liv i foråret.

Denne rolige og groundende energi fra naturen påvirker os, så vi får mere lyst til at “putte os” og gå i hi.

Energien kaldes kapha i Ayurveda. Kapha er en af de tre doshaer – konstellationer – som i  et Ayurvedisk perspektiv præger alt fra timer på døgnet, årstider, vores svagheder, styrker og præferencer som menneske og meget mere.

Kapha´s elementer er jord og vand, og er karakteriseret ved stabilitet og struktur. Uddover at have den rolige og groundende energi, er Kapha også stille, kold og langsom.

I starten af vinteren har vi behov for at gå ind i denne rolige energi, at nære os selv gennem et mere stille liv, at bruge roen til at reflektere og skabe visioner. Vi skal sørge for at værne om den energi vi har, så vi holder os raske gennem vinteren, og derved har overskud til at møde foråret, når lyset og varmen kommer tilbage. Men nu, hvor vi nærmer os slutningen på vinteren, skal vi passe på at denne vinterlige energi, kapha´s jord og vandelement, ikke sætter sig fast og begynder at stagnere i kroppen. Det kan give os en følelse af at være uinspireret, at mangle energi, at gøre os tunge i kroppen og om hjertet.

I år er det ikke kun vinterens energi, der har en Kapha kvalitet, vores liv, ja, hele samfundets energi er præget af denne energi. Det påvirker os fysisk, og påvirker vores velbefindende og humør.

Derfor er det vigtigt nu, at få energien i kroppen til at bevæge sig. Vi skal bruge lyset, der er vendt tilbage, vi skal nyde solens mere varmende stråler, vi skal ud for at suge det ind.

I yogaen er der flere måder at få energien til at flyde mere frit i kroppen. Der er de mere yang prægede yogaformer, hvor bevægelse og styrke er i fokus, men der er også de mere yinprægede som yin yoga og meditationer. Disse praksisser er værdifulde til at løsne op for de spændinger, der er skabt i kroppen gennem vinteren og de sidste måneders stress. På en blid måde, gennem rolige åndedræt og dybe stræk, der åbner kroppen, bliver energien stimuleret og nervesystemet får ro. Det kan både give os en føles af lethed i kroppen, så den groundede energi gør os rolige uden at trække os ned. 

Det kan bidrage til en overordnet følelse af velvære og glæde.

På hjemmesiden finder du et lille udvalg af videoer med yoga og meditationer, du kan følge eller bruge til inspiration.

Kærlig hilsen

Trine