Solen skinner og termometeret viser næsten 10 grader – så her i byen kan det godt føles lidt forårsagtig. Man begynder at lægge mærke til fuglene synger. Dagene er blevet længere, solen står højere på himlen og det kan mærkes. I denne uge var det første gang siden efteråret at vi ikke behøvede at tænde lyset til morgenyoga onsdag og torsdag….. Det føles som en gave at kunne starte dagen uden elektrisk lys. 

Foråret er dog ikke helt på samme måde kommet til naturen endnu. Hvis man går en tur i skoven eller tager et smut på landet vil man opdage at skovbund og marker er præget af  tung, fugtig jord. Ifølge Ayurveda – en tusind år gammel videnskab – også kaldet livets videnskab, er karakteristikaerne for denne årstid præget af fugtighed, dybde og kulde. Det er Kapha årstid, og kapha er styret af elementerne jord og vand. Kapha er en af de tre doshaer – konstellationer – som i et Ayurvedisk perspektiv præger alt fra timer på døgnet, årstider, vores svagheder, styrker og præferencer som menneske og meget mere. 

Når naturen og energien omkring os er fugtig, kold og tung har det en påvirkning på os. Vi får lyst til at “putte os”, får lyst til at spise mere og har måske svært ved at komme ud af sengen om morgen. Også vores generelle humør og sindstilstand kan føles tungt. 

Ifølge Ayurveda skal vi prøve at balancere påvirkningerne fra naturen, og på denne årstid er det vigtigt at få cirkulation i kroppen og sindet. Bevæge kroppen, åbne for energiflowet, få et godt grin, og spise sund varmende mad. 

Et ordsprog i Ayurveda siger “like increases like – opposite makes balance” – så måske skal vi arbejde på at gøre noget af det, vi ikke lige har mest lyst til…..