Så nærmer hverdagen sig igen for de fleste, og jeg håber at I har nydt sommeren, hvordan I end har brugt den, og har mange gode minder at tage med jer.

Jeg har brugt det meste af sommeren i Jylland – på landet – i ro og fred, hvor jeg lige nu sidder og skriver. Omgivet af skov og enge – og i dag, hvor der næsten ingen vind er, er de eneste lyde summen af græshopper, tusindvis af insekter og bierne, der kommer og besøger buketten af vilde blomster på bordet – det er som om stilheden og roen skærper ens sanser, og de små lyde, duftene, solen, skyerne opleves mere intens. 

Nu kan det selvfølgelig lyde som om alt er idyl på landet, men stilheden og roen kan også føles udfordrende. 

Hvad skal jeg så lave, når der ikke er noget at lave? 

Især de første dage, når vi ankommer med byens puls, som er så meget hverdag, at vi dårligt lægger mærke til det. 

Indtil en morgen man vågner og tænker: hvor er her stille, tager en ekstra dyb indånding og glæder sig over, hvor dejligt det er, at man intet skal lave i dag………….

Og så er der skoven, markerne, åerne. Det er en usigelig luksus i dag, at kunne være et sted, hvor alt er grønt så langt øjet rækker. Hvor man er indhyllet i duftende, lyset og lydende fra naturen. Det har en stor og positiv indvirkning på nervesystemet og sindet. Naturlig stilhed er blevet kaldt en af klodens mest truede ressourcer, og det truer vores sundhed.

“Vores bånd til naturen er af afgørende betydning for vores helbred. Kontakt til naturen er lige så vigtig for vores velvære som regelmæssig motion og sund kost. Vores eksistens afhænger af denne drift, vores ånd er dannet af den, og håb vokser frem ad dens rødder. Vi er kodet til at skabe bånd til naturen – og på samme måde, som vores helbred styrkes, når vi er i naturen, går det ud over vores helbred, når vi ikke har adgang til den.” (E.O.Wilson, biolog)