Hvis du kigger på billedet herunder, vil du enten se en tegning af en smuk ung kvinde med en lille fiks hat eller se en tegning af en gammel dame med hat og tørklæde. Lige først ser du måske den ene tegning stærkt, og har svært ved at få øje på den anden. Lidt efter lidt vender perspektivet sig, og lige pludselig kan du uden problemer skifte mellem de to tegninger.

Det er det, vi kan som mennesker – vi kan skifte vores perspektiv – og vi kan gøre det helt bevidst.

Er glasset halvt fuldt eller halvt tomt?

For nogle år siden havde jeg rigtig travlt, og blev helt stresset af at se på min kalender og alle de møder og aftaler jeg havde. Jeg synes ikke, der var meget tid til andet, og det stressede mig. En dag tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne se på alle hullerne mellem de fyldte felter og lade dem fylde, og lige pludselig synes jeg, at jeg havde rigtig meget tid.

Vores fokus bestemmer vores liv, og vi kan, når vi bliver bevidst om det, skifte vores fokus, og derigennem ændre vores liv. Det lyder stort, og det kan det også være.

November er ikke min yndlings måned på året. Mørket sniger sig ind, temperaturen falder, og minder mig om at vi har nogle måneders vinter foran os. I år har jeg valgt at mit fokus skal være på at glæde mig til de hyggelige ting, jeg skal lave i november, at det er de ting – både de små begivenheder i hverdagen, og de større arrangementer, der kommer til at definere denne måned – i stedet for at have fokus på vinteren, mørket og de blæsende vinde.

Hvilket fokus eller perspektiv vil du gerne ændre?