“Nuet er fyldt med lykke og glæde. Hvis du er opmærksom, vil du opdage dette.”
– Thich Nhat Hanh

Pause fra latin pausa – fra græsk pausis betyder “standsning” afledt af “at standse”. Et kortere eller længere tidsrum i hvilket en handling, et arbejde eller lign. ophører for derefter at genoptages. En midlertidig afbrydelse eller standsning.

Vi har pauser overalt i vores liv – hele tiden. Ofte lægger vi ikke mærke til pauserne, fordi vi tit  er på vej mod noget nyt – har fokus et andet sted end i nuet.

Jeg har lige været på en pause på længde af en weekend. Et yoga retreat i Sverige. Man pakker, tager bilen til Sverige, hylder sig ind i en boble af yoga, meditation, sund mad og skønne, inspirerende mennesker. Kommer hjem igen med god ny energi. En pause fra hverdagen, fra familie, fra madlavning, indkøb, og alt det.

Men pauser behøver ikke være lange. Det vigtigste er faktisk at vi lægger mærke til pauserne, at vi ikke bare drøner derud af. Der er pauser overalt i vores liv. Når vi i et lyskryds venter på grønt, når vi står i kø i supermarkedet, når vi venter på nogen, vi skal møde, når vi bare venter på at vandet skal koge til vores morgen-te eller kaffe.

Vi kan udnytte de pauser til at tage et par dybe indåndinger, lægge mærke til, hvad der sker omkring os, se de mennesker, der står ved siden af os, til at tage livet ind – og lige pludselig er hverdagen fuld af pauser, når vi begynder at lægge mærke til det.

Yogatimen – retreat eller ej – kan være en pause fra snak, yde, præstere, forholde sig til – en pause til at mærke sit åndedræt, mærke hvordan kroppen har det, lægge mærke til hvad det er, der fylder vores sind lige nu. Uden at skulle noget med det.

At begynde at lægge mærke til pauserne fremfor alt det vil skal, kan være et vigtig perspektivskift i livet. Tænk hvis din kalender viste alle de tidspunkter, hvor du ikke skulle noget, fremfor alle de aftaler du har?