Måske genkender du det at være træt, have lyst til at sove og så samtidig tænke, at det er forår, solen skinner, det er varmt – og derfor, at du burde føle dig oplagt og frisk.

Træthed er noget, de fleste af os forbinder med vinter, mørke og kulde, men trætheden melder sig også på denne årstid og nogle gange i en sådan grad, at det går ud over koncentrationen.

Fra 1. januar til i dag er dagen tiltaget med 8 timer. Med sommertid betyder det, at solen går ned 5 timer senere nu. For mange leder det til mindre søvn, og i gennemsnit sover vi en time mindre om sommeren end om vinteren. Selvom lyset gør, at vi har et mindre søvnbehov, sover vi måske mindre, end vi bør.

Det kan også tænkes, at vi bliver mere trætte, fordi vi er fysisk aktive i flere timer, når dagene er længere. Måske den friske luft og øgede lysmængde stimulerer hjernen på en måde, som påvirker vores biologiske balance. Det kan være, vi skal lade kroppen stille og roligt vænne sig til sommer, sol og varme – tage en kort lur indimellem og acceptere, at vi bor et sted i verden, hvor årstidernes udsvingninger er store. Vi er en del af naturen og vi bliver påvirket af den.